Het is belangrijk om regelmatig na te denken over de vraag of je medicijnen nog nodig zijn. Ook dat is een belangrijk onderdeel van je behandeling.

Er kunnen verschillende redenen zijn om medicijnen af te bouwen of te stoppen:

  1. Als de nadelen groter zijn dan de voordelen. Bijvoorbeeld: het medicijn werkt niet goed (genoeg), maar je hebt wel veel last van bijwerkingen. Zie voor meer informatie ook: Wisselen van stemmingsstabilisator.
  2. Als het uiteindelijk niet lukt om de medicijnen op de voorgeschreven manier te gebruiken of als ze niet op een goede/veilige manier worden gebruikt, kan het verstandiger zijn om af te bouwen of te stoppen. In dit geval kan het advies worden gegeven om een andere stemmingsstabilisator te gebruiken, zie ook: Wisselen van stemmingsstabilisator.
  3. Het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk geeft meer kans op (langetermijn)bijwerkingen. Het is dus belangrijk dat je niet meer medicijnen gebruikt dan nodig is.
    Als je (langere tijd) stabiel bent en meerdere medicijnen gebruikt, hoeven meerdere medicijnen niet altijd meer nodig te zijn. In dat geval is het belangrijk om samen met je behandelaar te kijken of het mogelijk is een deel van je medicijnen af te bouwen.