Als je een stemmingsstabilisator gebruikt om klachten van een depressie of een manie te behandelen is het niet verstandig om te stoppen of al af te bouwen. Als de stemmingsstabilisator niet genoeg helpt of als je last hebt van bijwerkingen, dan kan het soms wel nodig zijn om te wisselen van stemmingsstabilisator. Zie voor meer informatie hierover: Wisselen van stemmingsstabilisator.

Als je al langere tijd (6-12 maanden) geen klachten meer van een depressie of van een manie hebt, dan zal je je waarschijnlijk afvragen of het mogelijk is om te stoppen of om een lagere dosis te gebruiken. In de volgende gevallen wordt in ieder geval geadviseerd om langdurig, of zelfs blijvend, een stemmingsstabilisator te gebruiken, omdat dit de kans op een terugval kleiner maakt:

  • Als je meerdere keren een manie of een depressie hebt gehad
  • Als er bipolaire stoornissen in je familie voorkomen
  • Als je een manie hebt gehad met ernstige klachten/gevolgen

Bij een onderhoudsbehandeling die gericht is op het voorkómen van een nieuwe depressie of manie kun je vaak een wat lagere dosering van de stemmingsstabilisator gebruiken. Of als je meerdere medicijnen gebruikt, teruggaan naar één medicijn. Zo krijg je minder last van bijwerkingen, maar ben je wel beschermd tegen het krijgen van een nieuwe depressie of manie. Bespreek deze opties met je behandelaar. Zie ook: Wat zijn redenen om een stemmingsstabilisatoren te stoppen/af te bouwen?.