Als je een stemmingsstabilisator slikt en je wilt kinderen, praat daar dan over met je arts vóórdat je probeert zwanger te worden. Je kunt een verwijzing vragen voor een polikliniek zwangerschapspsychiatrie (pop-poli). Bij zo’n polikliniek werken psychiaters, gynaecologen en kinderartsen nauw samen. Je krijgt er een goed advies. Je bespreekt onder andere de voordelen en risico’s van medicijngebruik in de zwangerschap, kraamtijd en tijdens het geven van borstvoeding. Samen denken jullie na over wat voor jou het beste is.
Valproïnezuur en carbamazepine moet je als vrouw in de vruchtbare levensfase niet gebruiken. Ze geven een grote kans op aangeboren afwijkingen bij de baby.
Bij lithium zijn de risico’s veel kleiner. Normaal is er bij 1 op de 100 zwangerschappen een aangeboren hartafwijking bij de baby. Bij vrouwen die lithium gebruiken tijdens de zwangerschap is dat 2 op de 100. Of er op de lange(re) termijn gevolgen zijn voor het kind weten we niet goed.

Vrouwen met een bipolaire stoornis hebben een grote kans op een terugval in de kraamtijd. Goede begeleiding vanuit een pop-poli kan helpen om dat te voorkomen.